Odběr roubů

Byť hlavní sezóna roubování ovocných stromů nastane teprve na konci března, rouby odebíráme už od prosince. Plánujete-li si namnožit vaši oblíbenou odrůdu, vyrazte do terénu. Pojďme se podívat, na co si dát při odběru roubů pozor a čeho se u jejich skladování vyvarovat.

Co je to roub?

Roubem se myslí větvička – výhon, který narostl v uplynulém roce. Je to tedy loňský přírůstek a naleznete jej na koncích větví. Optimální roub má tloušťku tužky a hezky vyzrálé pupeny. Pokud však není na výběr, lze se spokojit i s tenšími rouby, jen se vám bude na jaře hůře roubovat. Čím vyzrálejší roub, tím má v sobě více zásobních látek a díky tomu je úspěšnost roubování na jaře vyšší.

Obvyklé poučky praví, že by se neměly jako rouby využívat vlky (tzv. vodní výhony), pokud ovšem opět nemáte na výběr, lze použít i ty. Vybírejte ale takové, které jsou nejvíce vyzrálé – mají vyvinuté pupeny a jsou pevné.

Ustřižené rouby svázané do svazků.

Kdy odebírat rouby?

V zásadě platí, že bychom rouby měli odebírat v době vegetačního klidu. Jde nám především o to, aby větvičky nebyly narašené. Z toho důvodu se doporučuje u peckovin odebírat rouby dříve (prosinec – leden), jelikož pupeny raší již během února. Zatímco u jádrovin můžeme odběr roubů odložit až na konec března.

V praxi samozřejmě lze bez problému používat dříve odebrané rouby (například v listopadu při povýsadbovém řezu), jen musíte mít místo, kde rouby vydrží tak dlouhou dobu bez úhony.

U jádrovin naopak můžete bez problému roubovat tzv. ze stromu na strom. Tedy, že koncem března roub odeberete a ihned jej naroubujete, což u peckovin bývá právě z důvodu brzkého rašení problematické.

Označení

Rouby jsou téměř k ničemu, pokud nevíte, o jakou odrůdu se jedná. Nepodceňte tedy označení jednotlivých svazků. Sám rouby z jedné odrůdy svážu jutovým provázkem a připevním k roubům štítek popsaný lihovkou, která jde po třech měsících ve vlhku stále přečíst. Osobně mám rád pečlivost, a tak si vše pro jistotu fotím, protože kdyby se nějaké potulné myši zachtělo a štítek mi rozkousala, dokážu z fotek většinou určit, který svazek je který.

Rouby se štítkem označujícím odrůdu.

Jak uchovat rouby

Jakmile máte rouby odebrané, svázané a popsané, zbývá jejich uskladnění. Rouby nám nesmí vyschnout, zplesnivět ani narašit. Častý problém se skladováním roubů je, že jsou moc ve vlhku a díky tomu pak naraší.

Úplně nejlepší je odebrat rouby, bezprostředně poté je celé zabalit do igelitového pytle (aniž bychom je vlhčili) a umístit do sklepa.

Další možností je zapíchnutí do nějakého (ne moc) vlhkého substrátu. Můžete tedy zapíchat rouby řeznou plochou do vlhkého písku (cca do jedné třetiny jejich délky), který je v nějakém kbelíku či bedně a uložit do sklepa.

Nejdůležitější je teplota

Je dobré, aby rouby byly někde, kde je chlad. Ideálně by to měl být 1 °C, maximálně 3 °C. Když jsou rouby v takovýchto teplotních podmínkách a jsou zamotané sáčkem, igelitem nebo stretch fólií, nijak zásadně nevyschnou a zároveň nenaraší.

Optimální podmínky zajistí sklep, ve kterém nekolísá teplota a zároveň tam nemrzne. (Je určitě lepší, když tam nemrzne, protože mráz také vysušuje. Raději ale mráz, než vyšší teplota.)

Co dělat, když nemám sklep

Pokud sklep nevlastníte, nezoufejte, existují i další varianty. Občas můžete slyšet, že stačí rouby zapíchnout do krtince, který se nachází ve stínu, nebo rouby zapíchnout do země nebo nějaké prohlubně u severní strany domu, a na to dát mech. I na takových místech rouby vydrží až do pozdního jara. V případě peckovin vám však brzy naraší, protože zde teplota kolísá přece jen více.

Snadno si taky můžete minisklep pro rouby někde na zahradě vytvořit. Stačí vykopat jámu (co nejhlubší – třeba okolo 100 cm) někde severně od domku tak, aby místo nebylo exponované jarním sluncem. Krecht je pak jen potřeba dobře zaizolovat. V podstatě se jedná o poměrně dobrou variantu, kde vám rouby vydrží a zároveň nenaraší, protože teplota v zemi je poměrně stálá.

Nejméně vhodnou variantou, jak rouby uchovávat – která je ovšem stále funkční, je uložení v lednici. Rouby vložíte do igelitového sáčku a řezné plochy zabalíte vlhkým hadříkem. Takto uložené rouby mohou sice zplesnivět nebo vyschnout snáz, ale v případě nouze se tato varianta určitě hodí.

Pozor na příliš velkou vlhkost

Když se dají rouby příliš do vlhka, hrozí, že do jara naraší. Zvlášť, když tam ani není ideální teplota kolem 1–2 °C. Narašené rouby jsou vždycky problémové, špatně se ujímají.

Předtím, než půjdete roubovat, je dobré dát rouby na několik hodin do vody.

Jak na roubování ovocných stromů?

➜ Poslechněte si v podcastu, který jsme roubování věnovali:

➜ Přijďte v březnu na kurz roubování, kde se vše naučíte, vyzkoušíte a sami si naroubujete a odnesete svoji jabloňku.

Potulný sadař Dominik Grohmann a účastníci kurzu roubování si prohlíží větvičky vhodné pro roubování.

A když vám na jaře nějaké rouby zbydou, můžete je využít na nějaké pláňky vysemeněné v krajině.

Úspěšný lov roubů přeje potulný sadař